Info & Porudžbine: 011 4141 485 | 063 370 679 | 064 1584 777

Novosti

Svet konoplje
17
dec

Ispovest: Marihuana mi je vratila volju za životom

„Pio sam morfijum, trodon, bensedin i čitav niz antibiotika i analgetika kako bih se izborio sa bolovima, dok nisam krenuo da konzumiram kanabis. Od tada sam prestao sa svim lekovima i lečim se isključivo marihuanom“, počinje svoju priču Saša Kolondžija (42), paraplegičar iz okoline Rume i jedan od najglasnijih boraca za legalizaciju marihuane.
Saša je nakon strašne nesreće pre 18 godina ostao nepokretan, i od tada je nebrojeno dana proveo po bolnicama i banjama širom Srbije. Lekari su za njegove bolove imali samo jedno rešenje – teške lekove.

saša kolondžija kanabis

– Ne mogu ni da nabrojim koje sam sve lekove pio, a najveći problem je u tome što se organizam navikne i postane rezistentan na hemijske lekove, pa morate da ih uzimate sve više i više. U tome strada i želudac, a upravo to se meni desilo. Postao sam takoreći otporan na teške lekove, a onda sam otkrio kanabis – priseća se Saša.
Zbog upale pluća isprva nije mogao da puši marihuanu, pa je krenuo da je konzumira oralno. I veoma brzo je osetio veliko poboljšanje.
– Ja sam usred lečenja počeo da gubim apetiti, smršao sam i bio sam jako slab. Kanabis mi je pozitivno uticao na apetit, pa sam se brzo popravio. Moj život je zapravo ponovo krenuo od kad sam počeo da koristim tu biljku. Postao sam ponovo kreativan, vratila mi se volja za životom i osećao sam se mnogo bolje – priča jedan od najglasnijih boraca za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.
On se danas bavi održavanjem i dizajnom sajtova, a radi i kao radijski voditelj. Iako već godinama konzumira kanabis u svim oblicima, kaže da može mesecima da apstinira bez ikakvih problema, kada nije u mogućnosti da ga nabavi.
– To samo ide u prilog činjenici da marihuana ne izaziva zavisnost. Ja je bukvalno uzimam u svim oblicima, ali najpoznatije po svom lekovitom dejstvu je sve popularnije kanabisovo ulje, koje je pravi lek. I majka i sestra su mi imale karcinom, jedna je u potpunosti odbila zračenje, druga je prestala posle nekog vremena, i obe su se potpuno izlečile upravo kanabisovim uljem – ističe naš sagovornik.

konopljino ulje

 

Saša je 2012. godine zbog marihuane imao prvi susret sa policijom, kada su mu petorica naoružanih policajaca upala u stan i uhapsila ga zbog posedovanja i gajenja nelegalnih supstanci. Iako nisu smeli zbog njegovog zdravstvenog stanja, oni su ga bukvalno izneli i odneli u policijsku stanicu. Kolondžija je posle toga imao mnogo problema, što zdravstvenih što sa zakonom, ali je iz svega proistekla jedna dobra stvar – dobio je crno na belo potvrdu za ono što je i sam uveliko znao.
– Ja sam prva osoba u Srbiji kojoj je sudski veštak, neuropsihijatar, utvrdio da je marihuana zaista pomogla u ublažavanju tegoba i da nisam narkoman. Posle toga mi je policija još jednom došla u stan, prošle godine, takođe petorica naoružanih muškaraca, ali ovog puta ništa nisu našli – kaže Saša, koji kanabis koristi na više načina. Pored toga što konzumira ulje, on pravi i čajeve i žvaće cvetove, a vremenom je otkrio i kako može da pravi posebne čepiće sa kako puterom. Kako kaže, najviše ga boli što njega i njemu slične ganja policija, dok se krupni dileri slobodno šetaju ulicama.
Naš sagovornik ipak ističe da ne podržava opštu legalizaciju marihuane, jer je svestan toga da može da dođe do zloupotrebe, posebno kod mladih ljudi.
– Na kanabis treba gledati kao na lek. On, kao i svaki drugi lek, može da ima kontraindikacije, koje mogu da imaju negativne posledice na zdravlje mladih ljudi, koji ni fizički ni psihički nisu u potpunosti razvijeni, i koji marihuanu koriste rekreativno. Naravno da za njih ovo nije preporučljivo – poručuje on.

 

IZVOR: http://www.24sata.rs/ispovest-marihuana-mi-je-vratila-volju-za-zivotom/20440

Odgovori

You are donating to : Naruči

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...