Info & Porudžbine: 011 4141 485 | 063 370 679 | 064 1584 777

Novosti

Svet konoplje
17
dec

Konoplja – semenke pune zdravlja

Konoplja se u medicinske svrhe upotrebljava više od 5000 godina, a na žalost završila je u senci svoje “buntovničke” strane zvane – marihuana.

Saznajte za šta je dobra konoplja i zašto je nepravedno stavljena u isti koš sa opojnim drogama.

O konoplji je potrebno znati neke osnovne stvari pre nego je osudite. Svaka konoplja sadrži psihoaktivni sastojak THC, oko 3 odsto. U pitanju su pretežno vrhovi listova ženske biljke, a muška nije psihoaktivna. Biljke, koje se ilegalno gaje za uživanje sadrže u vrhovima i do 30 odsto THC-a, dok industrijske sadrže čak i ispod 0,3 odsto.

seme konoplje

Konoplju nazivaju i marihuana, trava, kanabis, ali kada se upoznamo sa njenim blagotvornim dejstvima uviđamo da tu grupu treba oštro podeliti.
Konoplja je vrlo korisna u indutriji taknine, platna, hartije, … Ali, uz pravilnu upotrebu i odabir (korišćenje konoplje sa vrlo niskim udelom THC-a) ona može da vrlo blagotvorno deluje na vaše zdravlje.
U nekim zemljama gajenje konoplje je zabranjeno, dok u drugim zasniva na razlikovanju tipa konoplje i udela THC-a. Uzgajivači industrijske konoplje vrlo dobro razlikuju ovu konoplju, od one uzgajane namenski za uživanje. Događalo se da vlasti unište velika polja konoplje, koja u sebi nije sadržavala ni 0,3 odsto THC-a, što znači da je u potpunosti bezbedna, a i vrlo zdrava.
Uprvo zbog tih blagotvornih svojstava konoplje, o kojima ćemo govoriti, širom sveta su često organizovani protesti sa ciljem da se konoplja legalizuje, ali, naravno, industrijska, sa ekstremno niskim udelom THC-a.
druge strane postoje i oni ekstremniji, koji se pridružuju Svetskom maršu konoplje, gde se traži ukidanje zabrana i legalna upotreba ove biljke svim sferama, pa i za uživanje.
Mišljenja su, naravno, podeljena, ali svakako je veći broj ljudi koji su za legalizaciju konoplje, ali, kao što smo i napomenuli, isključivo industrijske (sa malim udelom THC-a) u sferi njene upotrebe u zdravstvene svrhe.

konoplja semenke
A i evo za šta su naučnici utvrdili da je konoplja dobra
– Ukoliko konzumirate industrijsku marihuanu nećete pasti na testu na droge, jer je udio THC-a zanemarljiv.
– Neki stručnjaci smatraju da je konoplja lek i hrana budućnosti, jer njene semenke obiluju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, koje su važne za rad srca i imaju protuupalna dejstva.
– Semenke imaju ukus sličan orašastim plodovima i udahnjuju novi život salatama, prelivima, jogurtu, pahuljicama, žitaricama, hlebu.
– Od semenki možete napraviti puter, mleko, proteinski prah, pa i sapun.
– Zanimljivo je da je ova biljka vrlo otporna, nisu joj potrebni pesticidi niti neka hemijska zaštita, pročišćava zemljište na kom raste i ubija korov.
– Obično se u zdravstvene svrhe konzumiraju semenke. Konoplja je puna proteina i vlakana.
– Odlične su za mršavljenje, jer kada ih pomešate sa pahuljicama i jogurtom za doručak, osećaćete se siti mnogo duže i na taj način nećete “juriti” za grickalicama.

 

konoplja u ishrani

– Omega 3 masne kiseline u konoplji mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snize krvni pritisak, pa i “sačuvaju” vas od Alchajmerove bolesti. Semenke konoplje su među retkim biljkama, koje važe za bogat izvor omega 3 masnih kiselina.
– Omega 6 masne kiseline stimulišu rast kose, održavaju kosti zdravima, regulišu metabolizam i potpomažu funkciju mozga.
– Ove semneke sadrže esencijalne amino kiseline, zahvaljujući kojima imamo bolju kontrolu mišića i naš organizam funkcioniše bolje.
Šta vi mislite? Da li treba vratiti industrijsku konoplju sa zanemarljivim udelom THC-a u upotrebu u zdravstvene svrhe, uključiti je u ishranu ili, ipak, ne? Da li ćemo moći kontrolisati njen uzgoj? Da li je moguće svesti proizvodnju samo na sertifikovane prozivođa
IZVOR: http://lifepressmagazin.com/zdravlje-2/bolesti/konoplja-semenke-pune-zdravlja/

Odgovori

You are donating to : Naruči

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...